Mijn eerste gitaar Sakai

Mijn eerste gitaar Sakai

Saka copy Fender  Mustang
Sakai Copy Fender Mustang

Vroeger, opa vertelt, in de beginjaren 70 had je geen goedkope kwalitatieve gitaren. Tegenwoordig heb je voor weinig geld een goed spelende en klinkende elektrische gitaar. Mijn eerste gitaar was een Sakai van multiplex.  Mooi rood met witte strepen. En kostte omgerekend 150 euro.  Sakai was een van de Japanse budgetmerken.  De gitaar had ik van mijn oma gekregen omdat ze in de “muzikale”talenten van haar kleinzoon geloofde. 😉

Van kennissen had ik wel eens een echte Fender in handen gehad. Alleen die klonk geheel anders dan mijn Sakai.  Ik had toen nog geen enkel idee waaraan een goed klinkende gitaar aan moest voldoen. Hoe dan ook ik wilde al snel dingetjes veranderen aan de gitaar.  Alleen kwam je niet gemakkelijk aan vervangingsonderdelen.  Bij Staffhorst in Utrecht kon je bij de gratie Gods voor een fortuin een pickupelementje kopen. Wickie van Steijn, een vriend uit de buurt, hielp me met de elektronica.  Met een  schakelaar kon ik mijn elementen al snel in phase of out phase zetten.  Een andere schakelaar zorgde voor een serie of parallelschakeling.

Guitarplayer
Informatie was er toen niet voorhanden of het moest uit het Amerikaanse gitaarblad Guitarplayer zijn waarin Tom Wheeler in zijn column aangaf hoe je zaken op je gitaar kon veranderen.  Het blad was lastig in Nederland te verkrijgen.

Customizen
Met de weinige informatie probeerde ik mijn gitaar te customizen.
Het afstellen van de gitaarhals was een crime maar met behulp van een shimmetje tussen de hals en de body werd de gitaar beter bespeelbaar. De vibrato werd als eerste vastgezet om er voor te zorgen dat de gitaar niet te snel ontstemde.  Het intoneren was lastig omdat je telkens op een stemfluitje moest blazen om de toon te vergelijken. De stemmechanieken hielpen ook niet echt mee want ze  waren niet van de beste kwaliteit. Op de foto zijn de open stemmechanieken te zien.

sakai stem mechanieken

 

DSC_0781 (Large)

Effectapparatuur
Wickie maakte, aan de hand van een schema uit de Elektuur, een actieve toonregeling zodat er meer klankvariatie in de gitaar kwam.  Helaas had het op mijn Davoli transistorversterker weinig effect.  De electronische kennis van Wickie zorgde ervoor dat ik ook interesse kreeg in allerlei Do-It-Yourself effectapparatuur.  De stap was snel gezet en allerlei printplaatjes werden tussen de Sakai gitaar geplaatst.

 

Sakai Pickups and switches
Sakai Pickups and switches

Mijn eerste optreden heb ik ook met deze Sakai gitaar gedaan.  Een gitaar die na de huidige maatstaven niet echt lekker bespeelbaar is, heeft in elk geval voor mij veel nostalgische herinneringen. De eerste stappen in de customizing heb ik door deze  Sakai gitaar gezet.

 

Voorkant Sakai imitatie Mustang
Front Sakai copy Fender Mustang

 

Achterkant Sakai
Back Sakai Copy Fender Mustang

 

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *