whisky flessen de score

Whiskyproeverij

Whiskyproeverij en netwerken

Het aangename met het aangename verenigen. Afgelopen weekend heb ik voor 12 vrienden en bekenden een whiskyproeverij georganiseerd.  Het idee was een informele avond waarbij 6 verschillende single malt whisky’s blind konden worden geproefd. En op de avond zelf werden er nog 2 flessen ingebracht.

Whisky verbindt

Voor de lezer die ook netwerkbijeenkomsten organiseert is een proeverij een aanrader. De deelnemers hebben duidelijk iets gemeenschappelijks. Duh.  🙂

whisky verbroedert

Het is prachtig om de vrolijke gezichten te zien bij het drinken van een goed glas whisky. “Rangen en standen” verdwijnen. Onder het proeven ontstaan spontane groepsdiscussies over de kleur, geur en smaak. In de een-tweetjes onder de tafelgenoten werd de individuele beleving van de whisky gedeeld. Bij geur bijvoorbeeld riep iemand: “Het doet me denken aan een machinekamer en ook aan touw.” En spontaan werd gevraagd wat de ander deed.  Want hoe kom je tot deze geurassociatie? De persoon in kwestie had jarenlang op zee gevaren. Een ander had het over een lichte hint Slivovitsj en vertelde daarbij over zijn vakantieherinneringen in de Balkan.

Advies van een vakman.

Samen met een vriend volg ik regelmatig de whiskyproeverijen onder de gepassioneerde leiding van Ronald Koenders. Hij is vinoloog en slijtervakman bij Wijnkoperij Yves Boode   aan de Steenstraat te Arnhem. Ronald verrast zijn deelnemers bij zijn proeverij telkens met een onbekende whisky.  Hij heeft ons deze avond het onderstaande lijstje geadviseerd. Voor de duidelijkheid de deelnemers kregen pas achteraf te horen wat ze hadden gedronken en welke smaaknotities er eerder waren gemaakt. Ze konden daarmee kijken of ze dezelfde smaaknoties hadden of er van afweken.

whisky flessen de score
De flessen door een proever even op rij gezet.
  1. Auchentoshan (No Aged Statement): 3x gedistilleerd, lichter dan de rest, jong, zacht
  2. Arran (10y): fris, fruitig, zeer zuiver, granig, maar ouder en rijker dan de Auchen.
  3. Benromach(5y): steviger, ouderwetse Speyside= beetje rook, zwaardere smaken, apartere smaken
  4. Springbank (10y): klassiek Campbeltown= zippo, aards, uitgesprokener, wax.
  5. Glenfarclas (10y): zware sherry, rijk, dik, vol, zoetig, veel alcohol, bommetje.
  6. Caol Ila (10y) : rook, turf, stevig, typisch Islay, vatsterkte, na deze geen andere meer!

 

De uiteindelijk smaakbeleving.

De opbouw van Ronald was geslaagd. De 10 jaar oude Glenfarclas en Caol Ila waren duidelijk favoriet. De Auchentoshan (No Aged Statement) bleef ver achter in de ranking. De ingebrachte fles Glenlivet (No Aged Statement) was voor velen een makkelijk drinkbare whisky. De ingebrachte Duitse whisky Tecker gaf een mooie discussie over de sherry smaakbeleving en de werkelijke inhoudsmaat van de langwerpige fles.

The whisky party ain't over till it's over

Het belang van een goed proefglas.

Een leermomentje voor mij is om bij een volgende proeverij voor de juiste proefglaasjes te zorgen. Turkse theeglaasjes ogen leuk maar voor het zien van de kleur en de tranen werkt het niet.

Proefglazen whisky

Proeverij met 6 Classic single malts

Zelf zit ik al weer te denken aan een proeverij met als thema de 6 classic malts. Back to the roots.
Waarschijnlijk heeft Ronald nog specials achter de hand.

6 classic single malts
6 classic single malts

 

The classic single malts
The classic single malts

NAS VS vermelding leeftijd.
Door de Auchentoshan NAS fles  was er een kleine discussie of het vermelden van leeftijd op een fles belangrijk is. Belangrijk blijft toch of je de whisky lekker vindt.

Lees hier meer over No Aged Statement whisky

2 thoughts on “Whiskyproeverij”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *