Review Tannoy 501A actieve studiomonitor

Review Tannoy 501A actieve studiomonitor

Voor het eerst iets gekocht op grond van alleen reviews in de social media. Reden van de koop is dat ik al een tijdje op zoek was naar kwalitatief goede luidsprekers voor mijn PC. Alleen de “betere” speakers setjes zijn prijzig en/of moesten in combinatie met een subwoofer worden gekocht. Naast dat er maar beperkte ruimte in mijn kantoorruimte is, was de overstap naar near field monitors klein. Wat er verder meespeelde bij de koop is dat ik demo’s van de Artez Media Music/ Popacademie studenten graag op betere monitoren wil horen. Een andere trigger was dat ik door een upgrade naar het KPN all in one abonnement  “gratis” Spotify Premium kreeg aangeboden. De aangeboden geluidskwaliteit ligt hier hoger dan het gemiddelde aanbod aan mp3’s.

In gebruik
Een monitor was omgekeerd in de doos verpakt waardoor ik niet goed wist hoe ik de monitor voorzichtig uit de doos en verpakking moest halen. De ronde zwarte uitstulpende HF tweeter heb je namelijk zo ingedrukt.

Tannoy 501 A nearfield monitor
Tannoy 501 A nearfield monitor

De  matzwarte monitors zijn compact. De voorkant is afgevlakt en rondom de woofer zit een chique zilveren rand. Een monitor zonder tierelantijntjes. De baspoort zit aan de voorkant. Had deze aan de achterkant gezeten dan moet je daar bij plaatsing voor een muur rekening mee houden. Aan de achterkant zitten een gebalanceerde XLR en ongebalanceerde jackaansluiting. Voor mobiel gebruik had de XLR een sluiting mogen hebben waardoor minder kans dat je een kabel lostrekt. Er zit een HF trim (+ 1.5 db, normal, – 1.5 db). Ik gebruik op dit moment de – 1.5 db want ik vind vooral bij de huidige muziek dat het hoog in de monitor te aanwezig is.

Bij het aanzetten van de monitor gaat aan de voorkant een onopvallend blauw lampje branden en hoor je na een paar seconden een lichte plop. Je hoort geen of nauwelijks ruis.

Voordelen
Een duidelijk, ongekleurd, onvervormd geluidsbeeld als je in de “sweet spot” zit. Instrumenten en zang zijn in het geluidsbeeld duidelijk hoorbaar. Je zou bij wijze van, de plaats van de instrumenten kunnen aanwijzen. Je hoort de mix zoals is bedoeld door de producer. De muziek die ik de afgelopen dagen heb beluisterd varieerde van funk (Strokeland superband), rock (Snow Patrol) tot klassieke pop (Andrea Bocelli). De Tannoy 501A’s geven een extra dimensie aan het luisteren van muziek.  Deze ervaring heb ik nog niet gehad met mijn oude B&W 601 luidsprekerboxen die omdat het hi-fi speakers zijn gewoon lekker klinken.

Nadelen
Met de Tocata and Fugue van Bach hebben de monitoren het wel moeilijk met de lage orgeltonen. ;-). Logisch want de woofers gaan door hun fysieke afmeting niet zo laag. Live music opnamen en minder goed geconverteerde mp3’s zijn in een keer minder prettig om te beluisteren omdat bepaalde zaken zoals gedefinieerde hi-hats, basgitaar of gitaar niet meer aanwezig zijn. De Tannoy monitoren zijn uiteraard ook bedoeld om fouten uit een opname te halen.

Prijs/kwaliteitsverhouding
De prijs/kwaliteitsverhouding is goed. In de gelezen reviews kwam ik geen of weinig overtuigende alternatieven tegen in de prijsklasse van 200 tot 250 euro per paar.

Gekocht bij Bax.
Ze hadden de laagste prijs. In de middag besteld en de volgende ochtend goed verpakt in huis. Via de e-mail was de afhandeling en verzending goed te volgen.

Interessante review:
Naast de vele andere internet reviews van toonaangevende bladen vond ik de review van Gearwire interessant omdat er in hun video werd uitgelegd hoe zij de monitor hebben beoordeeld. http://www.gearwire.com/tannoy-reveal501a-demo.html . Owen O’Malley geeft in deze video aan naar welke eigenschappen hij luistert om te kunnen beoordelen waaraan een nearfield monitor moet voldoen.

Conclusie
De monitoren voldoen aan mijn eisen. De prijs valt binnen mijn budget en belangrijk het geluid klinkt goed. Ze nemen weinig ruimte in. Alleen laat fijn stof  zich door de matte afwerking niet gemakkelijk van de kastjes afblazen. 😉 
Deze review Tannoy 501A actieve studiomonitor is bedoeld als mijn bijdrage in de social media zodat anderen met deze informatie ook hun voordeel ermee kunnen doen.

 

[wp_review]

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *