Tips Citytrip Istanbul in 4 dagen

Istanbul Citytrip trips in 4 dagen

Met deze blog wil ik je een paar tips meegeven die je verblijf in Istanbul nog meer kunnen veraangenamen en tijd kunnen schelen.

Istanbul klinkt nog steeds exotisch. Het kent zoveel tegenstellingen. Oud (Aya Sofia) en modern (Tentoonstelling Istanbul Modern). Rijk en arm. Traditioneel en trendy design. Krotte wijken en indrukwekkende skyscrapers.

Moderne gebouwen in Istanbul
Moderne gebouwen in Istanbul
Moderne gebouwen in Istanbul
Moderne gebouwen in Istanbul

 

Als je je een beetje voorbereidt dan ontdek je al snel dat er zoveel in deze metropool met meer dan 13 miljoen inwoners te zien is. Wij hadden maar 4 dagen in Istanbul. Onze reis hebben we via het internet bij Corendon geboekt. Complimenten waarop de gehele administratieve boeking is geregeld. En nee, we hebben geen banden met Corendon. 😉 We werden met een shuttlebus van het vliegveld opgehaald. Omdat we in de avond tegen 19.00 uur zijn aangekomen, zaten we al snel in verschillende files waardoor we vrij laat in ons hotel terecht kwamen. Een nadeel dus als je er voor kiest om laat op de dag te vliegen.

Verkeersopstopping
Verkeersopstopping

 

Ons verblijf was in het hotel Klas. Het is geen vier sterren hotel. Het personeel is erg vriendelijk, behulpzaam en spreekt gelukkig Engels. De kamers zijn klein en gehorig. Ze zijn schoon en voorzien van een minibar en een waterkoker voor thee en koffie. Het ontbijt is niet typisch Europees. Een groot aanbod van verschillende broodjes, vleeswaren en salades. Op de bovenste verdieping is een zwembad(je) waar het lekker vertoeven is na een inspannende dag. We hebben veel bekeken en gedaan. Verraderlijk zijn het valse plat en de heuvelachtige straten. Het vormt een aanslag op je beenspieren als je dit niet gewend bent. We hebben dus na de eerste dag een stapje teruggedaan.

Voorbereiding citytrip Istanbul

 • Koop of leen een boekje over Istanbul bijvoorbeeld de National Geographic reisgids Istanbul. Het geeft je een goed beeld van wat je mag verwachten.
 • Maak van te voren keuzen welke plekken je zeker wilt bezoeken.
  Plattegrond 
 • Zorg voor een plattegrond. De toeristische kaarten geven een vertekend beeld. Veel bekende plaatsen (Sultanahmet) zijn namelijk op loopafstand of gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer.
  Voordelen vroeg opstaan 
 • Bezoek de bekende plaatsen vroeg in de ochtend (rond 10.00 uur) zodat je niet lang in de rij hoeft te staan voor een kaartje. Bezoek je meerdere musea overweeg dan om een museumkaart te kopen. Scheelt je geld en geeft snelle doorgang bij de musea.
  Openbaar vervoer ideaal 
 • Het openbaar vervoer (OV) is goed geregeld. Van veerboot tot metro kost een ritje 2 TL (Turkse Lira = 0,50 euro plus minus). Je kunt een jetton (plastic muntjes) in een apparaat bij de opstapplaatsen kopen. Zorg voor klein geld. De jetton stop je in de gleuf van de toegangspoort.
 • Heb je het idee dat je veel van het OV gaat gebruiken koop dan een electronische chipkaart (AKBIL)die je zelf kunt opwaarderen. De chipkaart scheelt je tijd bij de drukke toeristische opstapplaatsen en het scheelt je een paar euro.
 • Let op. Bij het vragen naar de weg aan inwoners dan zeggen ze ja of knikken ja. Onhandig als je daardoor de verkeerde kant oploopt.
 • Het woordje tren wordt ook voor de metro en tram gebruikt. Bij Tunel is een metrostation onder een gebouw alleen hebben we op het gebouw geen borden kunnen vinden.

  Moderne stoelen bij de tramhaltes
  Moderne stoelen bij de tramhaltes
 • De Hop off bussen zijn handig als je snel een indruk van een gedeelte van de stad wilt krijgen. Maar geen aanrader omdat de bussen onregelmatig rijden waardoor je lang moet wachten.
  Alternatief een Dolmusbusje of gewoon de bus.

  Een advies. Laat waardevolle spullen in je hotel. Bij het instappen van een Hop off bus werden mijn zakken gerold door drie vrouwen die “onhandig” tegelijkertijd de bus instapten. Gelukkig betrapte ik ze op tijd. Een smetje op het bezoek.  Het gebeurde overigens op een plek waar het niet druk was.

  Eten in Istanbul 

 • Wil je iets anders eten dan de overbekende McDonalds of Burger King bezoek dan de horecaplaatsen waarbij je veel Turkse mensen ziet eten en drinken.
 • Bij de Galatabrug moet je zeker het broodje makreel eten (Balik Ekmek).

 

Broodje makreel / Balik Ekmek
Broodje makreel / Balik Ekme

Doe als de Istanbuller.

 • Maak zeker tijd voor een overtocht met een lijn veerboot bij Eminonu. Ze varen om de 45 minuten. Je bent dan onder de “Istanbullers” (forenzen) en komt op plaatsen waar het minder druk is.

Durf van de gebaande wegen af te gaan. Loop bijvoorbeeld parallel aan de Istikal Cadessi (Oude Grande Rue de Pera) richting Taksimplein. Stap de donkere passages in en bewonder de vaak opgeknapte plafonds.

Tram grand rue de Pera
Tram grand rue de Pera

Dwaal eens na de Nuruosmaniye Moskee door de wijk heuvelafwaarts richting het Sirkecistation.

Dwalen door de wijk
Dwalen door de wijk

Shoppen

 • Er zijn ontzettend veel moderne winkelcentra. Bijvoorbeeld het Kanyon Alisveris Merkezi winkelcentrum dat vanaf het metrostation Taksimplein gemakkelijk is te bereiken. De metro stopt bij Levent en dan ben je direct in het winkelcentra.

Handige link met tips 

 • Een handige link is “Geniet van Istanbul” van Marc Guillet met interessante Istanbul insiders tips. Ik kwam deze link pas in Turkije tegen ;-(( Lees hier meer)

 

Opvallende taxi's in Istanbul
Opvallende taxi’s in Istanbul

Veel plezier en geniet van Istanbul.

2 thoughts on “Tips Citytrip Istanbul in 4 dagen”

 1. Hoi David, dank je wel voor je tips. Wij gaan volgende week de stad verkennen. Groet, Esther

 2. Dag Esther, Dank voor je reactie. Ze dateren van 2012. Mocht je nieuwe updates hebben dan hoor ik dat graag. Veel plezier in Istanbul. Groet, Andrew David

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *