Patch cable eurorack

Mijn eerste stappen in de Eurorack modulaire synth wereld.

Mijn eerste stappen in de Eurorack modulaire synth wereld.

Het idee is ambient music en soundscapes te maken. Bij het surfen door You Tube  kwam ik ook regelmatig video’s met Eurorackmodules tegen. Ik had al ervaring met midi hardware en software synths maar het leek me leuk om door eerst te starten met een paar basis eurorack modules het systeem eigen te maken.

Behringer Neutron Semi modulair Eurorack

Eigenlijk is het simpel je begint, in willekeurige volgorde, met basismodules als VCO –> VCF–> VCA –>EG –> Mixer/output plus belangrijk, een voeding en skiff/case. Maar dan begint het echt,  koopje een kant en klare oplossing voor de case en voeding of ga je zelf aan de slag? Op het internet lees je de pros en cons. Alleen dit is vaak geschreven door mensen die, voor mijn gevoel, al lichtjaren verder zijn.

Behringer Neutron semi modulaire synth

Van een collega kreeg ik de tip om met een semi modulaire synth te beginnen. Zoals bijvoorbeeld de Behringer Neutron. Het heeft alle basisonderdelen, en de bonus is dat je deze ook in je Eurorack kunt schroeven. Het was een schot in de roos. Over deze synth kun je ook zo een blog vol schrijven. Als je wilt ervaren of Euromodulaire rack synths iets voor je is, probeer dan zeker deze synth uit. Het is best of both worlds door de vele patchmogelijkheden maar ook door de 2 aanwezige VCO’s en EG’s en natuurlijk de (midi) aansluitmogelijkheden. Tip. Heeft o.a. de mogelijkheid een vette Kick drum te produceren.

Doepfer case rack

Er zijn case racks te kust en te keur. Veel DIY mogelijkheden. Maar bij het doorrekenen van het benodigde materiaal en bijkomende verzendkosten had iets compleet kopen toch de voorkeur. Uiteindelijk een tweedehandse Doepfer LC 9 gekocht. Dat de case door de eerste eigenaar pink was geverfd was tot daar aan toe. Maar de grap was dat ik dacht dat ik een ontzettend groot rack mee naar huis zou krijgen. Dit viel reuze mee. Dat mijn verwachting verkeerd was kwam doordat de modules in de video’s van dichtbij worden opgenomen dus ik had een totaal verkeerde voorstelling van de afmetingen.

De gekochte case biedt voldoende ruimte voor verschillende modules en uitbreiding. Door de ruim bemeten voeding en de ruimte hoef ik me over deze twee zaken de komende tijd geen zorgen te maken. Wel over mijn budget.

Theorie en praktijk


Horen, zien en doen werkt beter bij mij dan het lezen van theorie. Uitproberen, draaien, schakelen, inzetten van de modules geeft mij een beter beeld. Toch heb ik verschillende boeken doorgenomen omdat het een valkuil is om alleen praktisch bezig te zijn. Het geeft je andere inzichten en theoretische onderbouwing. Die leercirkel van Kolb is toch niet voor niets bedacht. 🙂 Ik had nog een handig boekje “Synthesizers” van Hans de Vries uit de tijd dat Midi net in opkomst kwam. Fijn dat er aan de basisprincipes van de synthesizers niets is veranderd. Verder heb ik de boeken met de titels “The Synthesizer” (Mark Vail) en “Creating sounds from scratch” (Pejrolo Metcalfe) doorgelezen. Ben je het Duits machtig dan is het praktische boek “Synthesizer” (Keys) van Florian Anwander een goed naslagwerk. Tip. Bovenstaande titels zijn aanraders ook als je met software synthesizers (plugins) werkt.

Boek Synthesizers Hans de Vries
Book The Synthesizer Mark Vail
Creating sounds from scratch Pejrolo Metcalfe
Synthesizer (Keys) van Florian Anwander

Eurorack synth modules werken intuïtiever en creatiever.

Het werken met een modulaire synth werkt naar mijn idee intuïtiever. Het is totaal anders werken dan een patchkabel met een muisklik wijzigen in een software synth. Het klinkt ook rauwer. Het heeft een andere dynamiek. De gepatchte klanken zijn eenmalig en laten zich niet opslaan in een geheugen. De temparatuur heeft bijvoorbeeld invloed op een analoge oscillator of dat een vactrol filter net iets anders reageert.

Een foto maken van je patches en instellingen kan je helpen om een volgende keer je sound weer te benaderen. Of gewoon de vaardigheid hebben hoe je je sounds maakt. 😉

De samenstelling van de modules geeft ook een eigen signature qua klankkleur en mogelijkheden. Geen dertien in een dozijn.  Het is anders dan een synthesizer samengesteld door de bekende fabrikanten als Roland, Yamaha of Korg. En dan heb ik het nog niet over de muzikaliteit en de creativiteit van de bespeler. Het lijkt of het samenspel door de verscheidene modules en het naar vrije keuze kunnen patchen, je ook meer creativiteit leveren.

DIY modules goedkoop?

Modules zijn best aan de prijs… vind ik. Het is voor mij nog steeds wennen aan de prijzen die in de Eurorackwereld worden gevraagd. Het bouwen van gitaren is een goedkopere hobby. Gelukkig zijn er alternatieven. De Do it Yourself Eurorackmodules zijn zeker goedkoper alleen als je, zoals in mijn geval, kleurenblind bent dan lijkt het voor mij nog niet handig om hier direct aan te beginnen. Of ik zou het in mijn geval eerst onder begeleiding doen. 😉 Een ander alternatief is om met tweedehandse modules te starten.

Tweedehandse eurorack modules

Opvallend is dat de prijzen van de tweedehandse modules vaak een kwart onder de winkelverkoopprijzen liggen. Via Marktplaats heb ik mijn eerste modules en case gekocht. Sympathieke “moduleerders” op Marktplaats hebben mij geholpen en gematst bij de verkoop van hun basismodules door niet de hoofdprijs te vragen. Verder heb ik nog op Ebay gekeken maar met de buitenlandse verzendkosten erbij kun je in de meeste gevallen beter nieuwe modules kopen. Bij Thomann en Music Store betaal je voor bestellingen boven de 20 euro geen verzendkosten.

Doepfer en consorten

Het merk Doepfer is een merk zonder toeters en bellen. Het heeft een betaalbare kwaliteit. Op fora wordt het merk soms als karakterloos neergezet en de frontjes zijn niet zo fancy als de concurrentie maar voor mij als beginner zijn het juist de modules die ik nodig heb omdat ze duidelijk doen wat ze moeten doen. En interessant is ook de website van Doepfer naast praktische technische informatie krijg je namelijk ook tips hoe je een module eventueel kunt customizen (modden).

Verleiding is groot utilities te kopen

2 Hp Erica Pico synth


Door een aantal mensen werd ik al “gewaarschuwd” dat je al gauw andere modules erbij gaat kopen. In mijn geval gebeurde dat dan ook snel. Vooral de kleine 3 Hp Erica Pico modules zijn aantrekkelijk geprijsd.

Accessoires| Patch kabels|

Het doorverbinden van de CV’s en gates gebeurt door patchkabels. Alleen een setje van 5 kabels kost je al gauw 12 euro. In het begin had ik het idee om alleen langere kabels te kopen vooral als deze in verhouding goedkoper zijn dan de kortere kabels. Alleen korte kabels heb je ook nodig om direct naastgelegen patches te kunnen maken. En het voorkomt een brei aan hangende kabels. Hoeveel en welke lengte kabels je ook aanschaft je hebt nooit kabels teveel.
Ik vond een kabelhanger wat “aanstellerig” maar als je kabels door elkaar op een stoel liggen ben je snel uit je flow om te patchen met de kabels. Dus komt er nog wel een kabelhanger of een alternatief. Gebruik nu grote tentklemmen waar je de kabels gemakkelijk over heen kunt hangen. 😉

Wil je jouw modules behoeden voor krasjes (rackrash) dan kun je verschillende accessoires kopen, bijvoorbeeld 3mm schroeven met kunstoffen ringetjes, om je modules zo rash vrij mogelijk te houden.  Er zijn zogenoemd Knurlies schroeven van Befaco die interessant zijn omdat je ze gemakkelijk met je vingers los kunt maken.

Linkjes

Er zijn nog talloze websites maar deze onderstaande sites hebben mij verder geholpen met mijn start in de Eurorack modulaire synth werld.
Marktplaats (Goed vertrektpunt voor tweedehandse eurorack modules
Synthforum (Nederlandstalige site met alles over Synthesizers en meer)
Modulargrid ( Heeft een up to date database om je Eurorack virtueel samen te stellen)
Sound on Sound (Een interessant artikel, uit 2014, waar te beginnen met een Eurorack.)

De basis staat en nu…

The start of Eurorack modulair synth

Ik sta nog aan het begin en ga eerst mee met de stroming van mijn portomonee. Er is nog zoveel te ontdekken. Denk aan hardware stijlen als Eastcoast/Buchla en Westcoast/ Moog maar ook toepassingen. Zo stelde ik me zelf de vraag moet een oscillator analoog of digitaal zijn? Er is dus nog genoeg stof om over na te denken. Maar eerst lekker spelen met mijn modules. Een vervolgblog volgt zeker.

Deze blog is bedoeld om mijn eerste ervaring te delen. Het is zeker nog onvolledig. Aanvullingen, correcties, aanbevelingen en reacties zijn daarom altijd welkom.

5 thoughts on “Mijn eerste stappen in de Eurorack modulaire synth wereld.”

  1. Leuke blog! Geinig, om naast het experiment ook nog even in wat ‘oudere’ synth-boeken te duiken. Mooi ‘avontuur’ van een startende modulaire synth-Wizard!

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *