Eurorack modulair synth The next step

Eurorack modulair synth The next step

Eurorack modulair synth The next step

Modulair synth part 2

Mijn vervolg stappen in de eurorack modulaire synthwereld

Eurorack modulair synth The next step total setup Doepfer

Een half jaar verder en mijn LC9 Doepfer case is geheel gevuld met Eurorackmodules. Ik was gewaarschuwd door deze en gene. Het is inderdaad verslavend. Net als bij Lego of bij het uitbreiden van een spoorbaan wil je nieuwe wegen inslaan. Nieuwe combinaties maken.

Budget(overschrijding)

Verder heb ik geprobeerd bij de aankoop van mijn modules onder de 50 euro te blijven. Dit is een lange tijd goed gegaan alleen toen kwamen de Mutable Instruments Plaits en Ornament & Crime voorbij. Tja, toen ben ik de grens over gegaan. Door het verkopen van overgebleven gitaaronderdelen uit mijn oude partcasterproject (zie blogs) heb ik het kunnen financieren. Bij het afhalen van tweedehandse modulen thuis bij Marktplaatsverkopers heb ik al gezien dat de grenzen nog veel hoger kunnen liggen. De bij hen aanwezige modules gingen zelfs over de 500 euro.

Welke ervaringen heb ik het afgelopen jaar opgedaan?

Het afgelopen jaar was het mijn nieuwe hobby en heb voor mijzelf op rijtje gezet wat voor kennis en ervaringen heeft opgeleverd.

Zo ben ik door verscheidene gesprekken er achter gekomen dat er een groep muzikanten zich actief bezighoudt met Eurorackmodules. Door o.a. mijn werkzaamheden bij de Artez Popacademie en Music Media in Enschede was de kans natuurlijk groter dat de mensen die ik ontmoette een link hebben met Eurorack modules.

20%-80% regel

Net als bij mijn kleding gebruik ik globaal dezelfde 20% van mijn modules. In mijn geval altijd de actieve multis van Erica Synth. De Doepfer VCO, ADSR, en MFB vca.

Kleine modules zijn niet altijd handig

Kleine modules van 3 TE / HP zijn handig want nemen niet veel ruimte in, alleen soms is het wel pielen met die kleine draaipotmeters en overhangende patchkabels. Wat ik nog wil aanschaffen zijn kortere patchkabels voor korte verbindingen want nu gebruik ik veelal lange kabels van 50 centimeter.

Goede adviezen

Case

Het direct kopen van een case met een ruim bemeten voeding en voeding heeft zich uitbetaald doordat er geen extra cases met voeding hoefden te worden gekocht. In de tussentijd wel een tweedehandse eenvoudige case met kleine voeding gekocht waar ik makkelijker met losse modules kan werken of experimenteren. Er zijn modules (Arduino) waarvan je de functies  softwarematig via een USB aansluiting kunt wijzigen. Ik hoef ze nu niet direct in het rack terug te zetten. Had achteraf daar ook een Eurorack power breakout voor kunnen kopen.  Een module die je in je rack schroeft en met een losse kabel een module extern kunt voeden.

Eurorack the next step (1)

DIY modules, solderen en kleurenblinden

Onlangs heb ik, als kleurenblinde, mijn eerste DIY module VCF gesoldeerd onder leiding van een enthousiaste elektronicus. Op Synthforum was er al verteld dat ook kleurenblinden een Eurorackmodule kunnen maken. Een goede meter is daarbij handig. Meten is weten ondanks dat de onderdelen in deze kit allemaal van een waardenlabel waren voorzien. Ik heb door deze ervaring o.a. geleerd om eerst met de laagste componenten te beginnen op de printplaat en vervolgens met de grotere onderdelen te beginnen.
Goed gereedschap is het halve werk. Een goede soldeerbout en knipper worden binnenkort aangeschaft.

Arduino

In recent aangekochte modules van het merk Ginko (Grains en Tool) en Ornament & Crime zitten kleine Arduinomodules. De functies in deze modules kun je via software programma’s wijzigen. Het was nog even gepiel om de data te kunnen overzetten maar het is uiteindelijk gelukt.

Tweedehandse eurorack modules

Mijn rack bestaat grotendeels uit tweedehandse modules. Het liefst haal ik de modules zelf op. De gesprekken met de verkopers zijn namelijk altijd interessant en het geeft een inkijkje in hun Eurorackbeleving.

Tot nu vind ik Marktplaats en Synthforum de beste plaatsen om tweedehandse modules tegen nette prijzen te kopen. In Duitsland, Belgie en Engeland zijn er vaak interessantere aanbiedingen qua prijs, alleen betaal je in de meeste gevallen in verhouding hoge transportkosten wat een aanbieding helaas weer minder interessant maakt.

Goedkoop, duurkoop?

Zijn de stereopatchkabels van de Action nu wel of geen duurkoop?

Patchkabels zijn best aan de prijs. Ook de kwaliteit kan verschillend zijn. Sommige patchkabels zijn stug of past de jack niet lekker in de inputs. Ik ben op zoek gegaan naar alternatieven en kwam er achter dat je bij de Action braided patch kabels kunt kopen. Ze zijn wel stereo uitgevoerd maar blijven bruikbaar voor je rack. Op Synthforum was een kleine discussie over de kwaliteit. Tot nu toe geen echte problemen ondervonden met deze kabels. Wel heb ik een aantal kabels door de helft geknipt en van nieuwe jacks voorzien. Sommige van deze jacks gaan niet lekker in de inputs. Ik gebruik ze dan ook vaak voor patches die ik niet snel wil wijzigen.

Het merk Doepfer en Erica Synths

De Doefermodules zijn in de overhand in mijn rack. Ze zijn betaalbaar en robuust. Daarnaast laten een aantal modules zich “eenvoudig” modden. Op het internet zijn overigens verschillende tips te vinden die de Doepfer modules nog veelzijdiger maken. Doepfer heeft ook exotische modules in hun collectie. Onlangs heb ik een Doepfer A-171-2 VCS VC Slew Processor/Generator aangeschaft. Zal er over schrijven zodra ik er meer ervaring mee heb. Ben erg benieuwd naar de werking van deze module. Op de Doepfer site is er geen echte handleiding aanwezig.

Erica Synths is het tweede merk in mijn case.  Door hun kleine 3 TE / HP afmetingen nemen ze niet veel ruimte in en zijn zeer functioneel. En zijn betaalbaar. Vooral de modellen die uit de collectie zijn genomen.

Eurorack modulair synth The next step Erica Synth

Linkjes

Er zijn nog talloze websites maar de onderstaande sites hebben mij verder geholpen met mijn start in de Eurorack modulaire synth wereld. Een zoekmachine met de zoekterm eurorack helpt je natuurlijk ook verder. Een tip. Gebruik de zoekterm eurorack + pdf. Dat levert je zeker ook interessante informatie op. Bijvoorbeeld: The book of bad ideas of Krebs Doepfer
Marktplaats (Goed vertrektpunt voor tweedehandse eurorack modules
Synthforum (Nederlandstalige site met alles over Synthesizers en meer)
Modulargrid ( Heeft een up to date database om je Eurorack virtueel samen te stellen)
Sound on Sound (Een interessant artikel, uit 2014, waar te beginnen met een Eurorack.)

In de Volkrant stond ook een interessant artikel over Euroracks.

https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/waar-komt-de-modular-eigenlijk-vandaan

Laat gerust een reactie achter. Aanvullingen, correcties, tips zijn van harte welkom.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *