Verslag Noorder Gitaardag Zuidbroek 7 maart 2015

Verslag Noorder Gitaardag Zuidbroek 7 maart 2015.

De Noorder Gitaardag begint al goed als je als “Zuiderling” op een zonnige zaterdagochtend in Zuidbroek binnenkomt rijden. Een pittoresk dorp met veel eetgelegenheden, handig na een twee uur durende autorit. Rond de locatie Broeckhof kun je gemakkelijk parkeren. De toegangsprijs van 3 euro maakt de binnenkomst van de gitaarbeurs direct sympathiek. Samen met mijn gitaarmaatje Andries Geldof zijn we dit keer geen standhouders maar bezoekers van de beurs.

Indruk gitaarbeurs
Bij binnenkomst viel al direct het podium op. Wij zagen een demo van een gitarist met verschillende effectpedalen. Gedurende de dag was er veel te zien en te horen op dit podium. De zaal die we als eerste betraden was kleiner dan bijvoorbeeld de gitaarbeurs in Groesbeek of vintagebeurs in Veenendaal. De standjes liepen uiteen van professionele gitaarbouwers tot hobbyisten die hun overtollige projectmateriaal aan de man brachten. We kwamen veel bekenden tegen van andere gitaarbeurzen. Een goed teken.
In de gang stonden nog verschillende stands. En in aparte ruimten waren nog andere stands te vinden. Prettig was ook dat een ruimte was ingericht voor akoestische gitaren. Hier viel de stand van Addstring op met de extra snaar. Voor 49,50 euro kon je eenvoudig een extra octaafsnaar aan je D of G snaar toevoegen. Het geeft je gitaarspel het effect van een twaalfsnarige gitaar of spelen met een chorus. Door een handig mechanisme schakel je de extra snaar in of uit.

Alex de Gelder (Flaxwood)
We stonden langer stil bij de stand van de gastvrije Brabander Alex de Gelder met zijn Flaxwood gitaren gemaakt van een bepaalde houtcomposiet. Gitaren van composietmateriaal zijn er natuurlijk al jaren. Denk aan de Bond en Cathalyst gitaren. De Flaxwood gitaren zijn licht bespeelbaar en de klank op een Kemper amp klonk goed. Op aanraden van Alex speelden we ook op een gitaar met Seymour Duncan P 90. Het geluid had duidelijk meer dynamiek en definitie dan een eerder bespeelde gitaar met een SD humbucker configuratie. De bespeelbaarheid en klank doen niet onder voor de “betere” A-merkgitaren. De hals en de voorkant zien er netjes afgewerkt uit. De achterkant kwam door de zichtbare kunststoffen afdekplaat minder goed over. In elk geval een kwalitatief en innovatief gitaarmerk.

Dries en Drew een dag uit op de gitaarbeur Noorder Gitaar Dag
Dries en Drew een dag uit op de gitaarbeur Noorder Gitaar Dag op bezoek bij Flaxwood.

Wordt Noorder Gitaar Dag de grootste gitaarbeurs van Nederland?
De Noorder Gitaar Dag is een initiatief van vier gitaarliefhebbers die elkaar hebben leren kennen via het gitaarforum Gitaarnet.nl.
De Noorder Gitaar Dag heeft met een prettige sfeer en de sympathieke prijzen die de organisatoren hanteren, de potentie om uit te groeien tot de grootste gitaarbeurs van Nederland. De prijzen gelden voor zowel het huren van een stand, toegangsprijzen maar ook belangrijk de catering. Verder is het interessant dat er bekende merken en bouwers aanwezig zijn.
Er zijn een paar verbeterpunten in het concept Noorder Gitaar Dag. Wat is de doelgroep voor de NGD? Waar ligt de focus voor de organisatoren? Op hobbyisten of professionals? Zuidbroek ligt vanuit het midden van het land 2 uur rijden. Een locatie in de buurt van Assen zou het aantrekkelijker maken. Hoe dan ook de “echte” gitaarliefhebber maakt het allemaal niet uit. Die maakt er een gewoon een dagje uit van en bezoekt tegelijkertijd het pittoreske dorpje Zuidbroek. En de Zwarte Cross was ook ooit begonnen met een groepje enthousiaste liefhebbers?

Meer weten over deze beurs.

Een overzicht van de aanwezige standhouders. (Bron Noordergitaardag)

 

* Dr. Tube – buizenspecialist, versterkerbouw, reparaties, modificaties

* Woodstock amps

* Dickies – vintage amps, modificaties etc.

* DooDad – gitaren en toebehoren

* Damir Sablovic – exclusieve vintage gitaren

* Peter Damm guitars – gitaarbouw etc.

* KSDB Guitarparts – onderdelen en toebehoren

* D&C Metal Bodies – gitaren

* BQ Music – custom pedalen

* Northend – gitaren, versterkers etc.

* Q-Guitars – Brandin gitaren, Albion amps etc.

* Alex de Gelder Guitar Import & Distribution – o.a Flaxwood gitaren

* Panucci – handbuild gitaren

* Back&Forth – gitaren, versterkers en toebehoren

* Backline – gitaren en toebehoren

* The Fellowship of Acoustics – gitaren

* Leo Music – gitaren en toebehoren

* Aqua 8 – gitaren, versterkers en pedalen

* G.W. Vis – vintage gitaren, veel Japans etc.

* Vintage Oldenburg – vintage gitaren

* Stringweb – snaren en andere toebehoren

* SKG – gitaren

* Terrence Holmes – gitaren

* Mulderbass – handgebouwde basgitaren

* Rikkers – handgebouwde (bas)gitaren

* Bassbird – handgebouwde basgitaren

* Ger Warink Muziek – gitaren etc.

* Dweezman – gitaren

* Dutch archtop museum – vintage gitaren

* Guitar Parts Outlet – onderdelen

* Wietses Guitars – vintage guitars

* Just in Case – flightcases, guitars

* Mozer – custom guitars

* Earth – guitar amps

* Otentic – custom gitaren

* Gitaar Box – gitaren, accessoires etc.

* Beutling Guitars – custom gitaren

* Adventor – Add String, accessoires

* Just in Case – gitaren, flightcases

* Bassart – basgitaren

* Groningen Guitar College – gitaarschool

* Gitaar Plus – gitaarmagazine

* Boerjes – basgitaren

* Crysun bouwpakketten/Tribe metal body guitars

7 thoughts on “Verslag Noorder Gitaardag Zuidbroek 7 maart 2015”

 1. Hallo Andrew.

  Dank voor je sympathieke verslag van de Noorder Gitaar Dag 2015. Als één van de (inmiddels drie) organisatoren vind ik het mooi om te lezen dat jij precies hebt ervaren wat wij proberen te bereiken met de beurs: een betaalbare, laagdrempelige beurs met een groot en gevarieerd aanbod. We willen echt een beurs voor iedereen: prof, amateur, passief gitaarliefhebber, noem maar op. Dus geen afgetekende doelgroep. De standhouders ervaren dat ook als heel plezierig en dat maakt de beurs m.i. juist tot wat hij is. Verder ontwikkelt hij zich ook tot een ontmoetingsplaats voor gitaristen vanuit zelfs heel Nederland.
  Dan de locatie: de beurs is juist spontaan ontstaan omdat er helemaal niets te doen was op dit gebied in het Noorden van het land en we hebben in 2012 puur op de bonnefooi bij mij op de laan in een kleine, voormalige sporthal iets opgezet. We zagen wel… Nou 20 standhouders en 500 bezoekers maakten dat het wel erg leuk was en zie waar het toe leidt… 🙂
  Ik hecht er juist aan dat de beurs in “mijn eigen”, toch verder wel behoorlijk goed bereikbare Zuidbroek blijft, hoewel ik als geboren Assenaar het wel kan waarderen dat je uitgerekend die plaats noemt!!! 🙂
  Maar dit jaar wisten 850 bezoekers en 53 standhouders de beurs te vinden vanuit heel Nederland, wat maakt dat we misschien wel tot de top van grote beurzen behoren, maar het gaat ons eerst en vooral om de kwaliteit en de sfeer! Ook Van der Valk heeft ons al benaderd, maar mooi niet: het is óns ding en het moet beheersbaar en betaalbaar blijven!!!! Volgend jaar het eerste lustrum. Nog groter? Nee. Nog leuker? Ja. En hopelijk met één of twee grote verrassingen op het podium!!!
  Ben je er volgend jaar ook, schiet mij even aan, dan drinken we samen het één of ander!!! 🙂

  Hartelijke groeten,
  Coos Grevelink
  Zuidbroek

 2. Hoi Coos, Dank voor je reactie. Jouw antwoord maakt het mij helder wat jullie voor ogen hebben. Prettig dat ik heb kunnen beschrijven wat jullie willen bereiken met de beurs. Houd dat vast want bij (onvermijdelijke) groei en blijven voldoen aan de verwachting worden er vaak concessies gedaan. 😉
  Assen heeft voor mij als oud-Libanonganger altijd een speciale herinnering. Volgend jaar rijden we graag naar Zuidbroek voor de beurs plus een extra reden namelijk om er eentje met je te drinken Coos.

  Hartelijke groet, Andrew

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *