PAC 1511 MS body

Mike Stern Yamaha Pacifica 1511MS Signature Telecaster

Mike Stern Yamaha Pacifica 1511MS Signature Telecaster

Mike Stern, Tom Kennedy, Dave Weckle en Bob Malach Live in Wageningen
Mike Stern, Tom Kennedy, Dave Weckle en Bob Malach

In het begin van zijn carrière was Mike Stern in het bezit van een hybride 50/60’s Telecaster. Helaas werd deze gitaar gestolen. Het was de basis voor een custom-made gitaar gemaakt door Michael Aronson die gebruik maakte van een Telecaster style body en een originele 50’s Broadcaster hals. Met een Seymour Duncan PAF-achtige humbucker voor in de hals en een Bill Lawrence single coil in de brug. Mike gebruikte deze gitaar tot het midden van de jaren 90’. Hij tekende toen een endorsement deal met Yamaha. Zij hebben zijn custom gitaar naar het Yamaha Pacifica 1511MS Mike Stern signature model getransformeerd.

 

Yamaha Pacifica Pac 1511 MS
Yamaha Pacifica Pac 1511 MS Mike Stern

 

De looks van een Telecaster maar klinkt de gitaar ook als een Telecaster?

De Yamaha Pacifica 1511 MS Mike Stern Signature werd gebouwd in Japan en heeft de duidelijke looks van een Telecaster.  De kop heeft een andere vorm en de hoogglanzende body is lichtgewelfd. Het Yamaha logo en de handtekening zijn in ablone ingelegd. Het ziet er daardoor allemaal wat luxer uit. De gitaar die ik in mijn bezit heb is door de vorige eigenaar van een Fender brug voorzien.  Deze heb ik vervangen door een Joe Barden bridge met compensated saddles. Daarnaast heeft hij de originele mechanieken door Sperzelmechanieken vervangen. De hals bestaat uit een stuk maple hout en speelt of hij zeer lang is ingespeeld. De body bestaat uit 2 stukken maple.

De klank

De pick up configuratie bevat een Seymour Duncan 59 humbucker in de halspositie en een Hot rails in de brug. Het geheel klinkt niet als een bijtende Telecaster. Het geluid klinkt voller alleen met minder hoog en de brug pickup heeft meer sustain en feedbackt sneller. En er is duidelijk minder helder hoog aanwezig. Oftewel geen twang….totdat ik de gitaar aan mijn gitaarmaatje Andries Geldof liet horen. Hij heeft dezelfde gitaar en die klinkt duidelijk veel helderder. Omdat hij al veel gexperimenteerd heeft met deze gitaar herkende hij het probleem. Het blijkt dat de vorige eigenaar de de pickup elementen niet reversed heeft bedraad waardoor het een vette humbuckersound heeft zonder definitie. Hij kon het niet aanhoren en heeft direct de aansluitingen gewijzigd. En nu klinkt de gitaar gedefinieerder en helderder. Volgens Andries zou het verder helpen om de snaren iets lager af te stellen waardoor ze meer tegen de hals aan slappen en daardoor nog meer helderheid zouden geven.

Voor de Jazz georiënteerde gitaarspeler qua klank een aanrader ben je meer van de country of funkachtige stijlen dan zou ik verder kijken. Misschien is het minder luxere model 302S of Pac 311MS dan qua klank een betere keuze. De 1511MS wordt overigens niet meer geproduceerd en de Pacifica 1611MS is zijn opvolger. Heb op het internet nog geen overtuigende mods in de vorm van andere pick ups gevonden. Maar na de interventie van Andries is dat ook niet meer nodig. 😉

PAC 1511 MS body

Specificaties:

– 2 Stukken Swamp Ash body and top

– 7.25″ Radius

– Ongelakte maple hals and maple fretbord

– 25.5″ lengte

– 22 Frets Medium Jumbo

– Seymour Duncan 59 hals and Hot Rails brug pickups

– Tone, volume and 3 weg schakelaar

 

Interessante linkjes:

Geluid van Mike Stern http://www.gitarist.nl/blogs/artikel/27-13886/het-karakteristieke-geluid-van-mike-stern

http://guitarism-tr.blogspot.nl/2012/01/yamaha-pacifica-1511-mike-stern-review.html

Sax player Bob Malach in Mike Stern band live in Wageningen NL
Sax player Bob Malach in Mike Stern band live in Wageningen NL

 

Had deze blog na publicatie gegoogled en kwam dit het onderstaande zoekresultaat tegen. Leuk als je op een pagina met een aantal bekende muzikanten wordt genoemd 😉

Google zoekresultaat Mike Stern Andrew David
Google zoekresultaat Mike Stern Andrew David

Heb je ook informatie die aanvullend is op deze blog dan graag delen.  Andere reacties zijn natuurlijk ook welkom. 😉

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *