Zelfbouw Telecaster

Telecaster zelfbouw

Telecaster zelfbouw in Vintagestyle

Een blog over de Telecaster zelfbouw

Het bouwen van gitaren werkt verslavend. Helemaal opgaan in het bouwen. Voor de duidelijkheid ik zoek de onderdelen bij elkaar en vervolgens bouw ik de gitaar op.  Het hoort waarschijnlijk bij GAS (guitar acquisition syndrome). Nadat ik al twee Telecasters namelijk een La Cabronita en een Tele Strat Hybrid in mijn vakantie had gebouwd lagen er nog een paar originele Fender Telecaster onderdelen. Ik kon ze verkopen of er iets mee doen. De onderdelen heb ik uiteindelijk bedacht voor een Vintagestyle Telecaster. Mijn andere Telecasters zijn allen gemodificeerd dus deze gitaar wil ik dit keer zo origineel mogelijk bouwen. Let op het woord mogelijk.

Ik was al in het bezit van een vintage Pickguard, twee Pickup’s (96),  Control plate met 2 CTS Potmeters loaded Delta tone  en een Wilkinson brug met brass zadels. Via mijn onderhand “vaste” leveranciers  Axecaster UK  heb ik een rosewood hals en Wilkinson vintage tuners gekocht. Bij Guitarbuild UK vond ik een vintage Swamp Ash Telecaster body met een mooie houttekening. Voor het elektronische gedeelte heb ik een vierstanden schakelaar gekocht. Voor een parallel (standaard) en serieschakeling tussen de hals en brug pickups. De serieschakeling geeft meer output.

Mighty Mite rosewoodneck
Toen ik mijn guitarbuddy Andries Geldof vertelde dat ik een Swamp Ash body voor mijn Telecaster wilde gaan gebruiken adviseerde hij een maple hals. Het advies was eerder op esthetische gronden dan uit geluidstoonoverweging. Een vintage Telecaster met een maple hals en swamp ash voorzien van amberkleurige lak ziet er natuurlijk gelikt uit. Op de TDPRI zijn er ook vele discussies gevoerd wat nu de beste klinkende halscombinatie zou zijn. Men kwam er natuurlijk niet echt uit. Ik heb mijn “eigen wijs” gevolgd en heb voor een Mighty Mite rosewoodneck gekozen.

Mighty Mite rosewood neck satin finish
Mighty Mite rosewood neck satin finish

Swamp Ash body 
De Swamp Ash body heeft nog een aardig gewicht van 2,1 kilo en bestaat uit twee delen. De body heeft een mooi houtnerftekening. Het nadeel van Ash is dat je de poriën moet opvullen. Een extra klusje voordat je de body gaat oliën en eventueel van een kleur voorziet.

Swamp Ash body zonder de ferrules
Swamp Ash body zonder de ferrules
Guitarbuild UK Swamp ash Telecaster body
Guitarbuild UK Swamp ash Telecaster body

Dit keer heb ik de Telecaster eerst in zijn geheel opgebouwd. Een smoes? Ik kon natuurlijk gewoon niet wachten hoe de gitaar in deze onderdelen configuratie zou klinken. De body moet nog met grainfiller en olie worden bewerkt. De bouw is aan de hand van een aantal foto’s te volgen. Opvallend was dat de snaarhoogte met een paar kleine aanpassing meteen goed was.

Wilkinson bridge
De Wilkinson Telecaster vintage bridge heb ik van Andries overgenomen. Ook over deze brug is veel te doen op het Telecaster forum  TDPRI.  De brug zou te licht zijn en het element zou er niet goed in passen. Daar heb ik nog weinig van gemerkt. Het brugelement paste er goed in.  Alleen waren de schroefgaten groter dan de schroeven die ik nog had liggen.  Het afstellen van de brass zadels gaat snel met een klein bijbehorend inbussleuteltje. Het intoneren gaat ook goed en ik hield nog ruimte over om nog verder naar achter te kunnen met brugzadel op de brug. Met twee andere Telecaster-bruggen had ik het namelijk het probleem dat er bijna geen ruimte meer was om de zadels af te stellen.
Omdat ik de ferrules nog niet had geplaatst was het ideaal dat de snaren via de brugzijde konden worden bevestigd.

“A popular alternative to the Fender part, these come with 3 compensated brass saddles, mounting screws and height adjustment wrench.
Both top load and string through options for versatility.”
Voordeel van deze brug is dat er tijdelijke snaren via de brug kunnen worden ingevoerd.
Voordeel van deze brug is dat er tijdelijke snaren via de brug kunnen worden ingevoerd.

Tuners
Voor de tuners heb ik dit keer gekozen voor Wilkinson Deluxe Kluson style Machine Heads. Ik vond deze qua uiterlijk beter passen dan de Wilkinson E-Z-LOK Schaller style machine heads.  De tuners of stemmechanieken doen wat ze moesten doen namelijk gelijkmatig stemmen.

“Wilkinson Deluxe individual 6-in-line machine heads with classic mini oval vintage buttons and split posts.
Stamped Wilkinson Deluxe on rear. Ratio: 15:1”

Wilkinson Deluxe Kluson style Machine Heads
Wilkinson Deluxe Kluson style Machine Heads

En de Telecaster klinkt als?
De gitaar is voorzien van snaren en ik kon de gitaar uitproberen. Stemmen en intoneren….een spannend moment. Yip het klinkt als een Telecaster. Kan ook niet anders met al die “originele” onderdelen. Het geluid is alleen nog wat zacht. De vierstandenschakelaar werkt en de serieschakeling is een bruikbare toevoeging. Hier wordt dus afgeweken van het origineel. Download hier het schema.

Telecaster is klaar om getest te worden.
Telecaster is klaar om getest te worden.

De Telecaster is bespeelbaar en de gitaar moet natuurlijk nog optimaal worden afgesteld. De pickups kunnen nog iets in de hoogte worden afgesteld zodat iets meer output hebben. Maar dat is voor later. Nu alles er afhalen en een goed moment vinden om de body met grainfiller te bewerken en vervolgens te oliën met Danish Oil.

Telecaster klaar om gestript te worden
Telecaster klaar om gestript te worden
Metrische potmeters vragen metrische knoppen
De originele Fender potmeters vragen metrische knoppen.

Politoeren
Afgelopen week ben ik op de gitaarbouwersbeurs in Barnveld geweest en heb daar van Ron van Zaltbommel een leerzame uitleg over politoeren gehad.  Het resultaat van politoeren ziet er echt gaaf uit. Het vraagt wel enige voorbereiding, geduld en voldoende tijd. Net als oliën heeft politoeren het voordeel dat als er iets beschadigd het gemakkelijker kan worden hersteld dan met bijvoorbeeld cellulose lak. Ik ben erg gecharmeerd van het politoeren het wordt een keuze tussen politoeren en oliën.

2 thoughts on “Telecaster zelfbouw”

 1. Hallo,

  Met plezier heb ik je blogs over het bouwen van je Telecasters gelezen! Hierdoor ben ik ook geprikkeld geraakt om zelf mijn eerste gitaar te bouwen. Op het net aan het speuren naar onderdelen. Al snel zie je door de bomen het bos niet meer.

  Ik kwam voor een body van een Telecaster uit bij Tonefactory
  hier heb je voor 53,00 een kale body. Via onderstaande link heb ik een mooie hals gevonden.

  https://nl.aliexpress.com/store/product/2019-Free-shipping-2015-wholesale-Tele-special-paragraph-telecaster-violin-st-stintingly-21-stintingly-guitar-neck/616383_32729727136.html?detailNewVersion=&categoryId=100005513

  Via andere sites kom je op verschillende hardware uit. Ik wil er een vintage model van maken. Het liefst in een mooie blauwe kleur met een parelmoer gekleurde slagplaat en chroom gekleurde hardware. Pick ups en stemmechanieken zijn een belangrijk onderdeel denk ik.

  Ik vind het de kunst om met zo weinig mogelijk geld een leuke en lekker bespeelbare Telecaster te bouwen…

  Heb je verder nog tips voor mij, de hals is dat iets denk jij????

  Alvast enorm bedankt

 2. Hi Henk, Dank voor je compliment. Ik weet niet hoeveel ervaring je hebt met het afstellen van gitaren. En uiteraard wat je budget is. Ik heb gezien dat de “goedkopere” aanbiedingen vaak enig extra werk kosten. Denk aan het aan kronen en/of polijsten van de frets. Goedkoop kan dan duurkoop worden. Een hals bepaalt grotendeels het spelplezier van de gitaar. Ik ken de kwaliteit van aliexpress niet en adviseer je reviews van deze hals te vinden als je voor deze hals gaat. Een alternatief is http://www.axecaster.co.uk/index.php?main_page=index&cPath=19&zenid=1e860339f7da55ef5495881d30223bae Halsen van Mighty Mite. De prijs/kwaliteits verhouding van hardware materiaal zoals Wilkinson is goed. Bespaar in elk geval niet op de hals en de stemmechanieken. Je kunt voor kwaliteits pick-ups gaan die op o.a.Marktplaats tweedehands worden aangeboden. Een gitaar koop of maak je om het te houden maar mocht je uitgekeken zijn op je project dan kun je jouw gitaar in onderdelen verkopen. Gangbare namen verkopen dan beter en/of houden hun waarde enigszins. Hopelijk helpen bovenstaande adviezen bij de aanschaf van je onderdelen om jouw leuke en lekkere bespeelbare Telecaster te bouwen. Succes en hartelijke groet, Andrew

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *