Mauthausen concentratiekamp Oostenrijk

Mauthausen concentratiekamp Oostenrijk.

Een blog over een concentratiekamp tussen allerlei aangename onderwerpen is tegenstrijdig alleen op een van mijn reizen heb ik het concentratiekanp Mauthausen bezocht. Het heeft een ontzettende indruk op me gemaakt en me opnieuw laten beseffen dat we blij mogen zijn dat we in vrijheid ons bezig mogen en kunnen houden met aangename onderwerpen.

Het idee was met drie goede kennissen een paar dagen te golfen in Tsjechië alleen was het weer bar en boos. Ons vakantiehuisje was te ver van de hoofdsteden Praag en Wenen om even een bezoek te brengen. Blijven zitten in het huisje was geen optie. Leon Collaris, de eigenaar van het huisje, noemde een aantal plekken op die in de omgeving bezocht konden worden. Het concentratiekamp Mauthausen werd daarbij ook genoemd. Unaniem werd gekozen voor het concentratiekamp omdat we vonden dat je niet gauw in de gelegenheid bent een concentratiekamp te bezoeken.

Omgeving Mauthausen

Het is een vreemde gewaarwording als  je een liefelijk Oostenrijks dorpje binnenrijdt, dan een bosweg volgt om vervolgens langs goed onderhouden landerijen met boerderijtjes, bij de ingang van het concentratiekamp Mauthausen aan te komen. Aan de grootte van de parkeerplaats te zien wordt het concentratiekamp veelvuldig bezocht. De entree heeft een moderne architectuur en nodigt je als bezoeker uit om de geschiedenis van dit concentratiekamp te leren kennen.

Steinbruch Mauthausen
Steinbruch Mauthausen

Er wordt op vaste tijden een film gedraaid. Deze film geeft je context en een beeld wat zich heeft afgespeeld in de jaren 1938 tot 1945. Ondanks dat we al bekend waren met de verschrikkelijke inhoud van de film blijven de beelden aangrijpend. Het is een aanrader om met de film te beginnen dan pas verder in het gebouw en/of op het terrein te gaan.

Er is goed nagedacht hoe de geschiedenis moest worden weergegeven. Combinaties van filmpjes, geluid en persoonlijke bezittingen in de ruimten geven de bezoeker veel achtergrondinformatie. Het is gewoon niet voor te stellen hoe de mensen daar hebben geleden. Maar ook hoe gewone burgers die waren aangesteld als bewakers veranderden in beesten.  Het bezoeken van de barakken en het terrein krijgt een andere dimensie door de informatie die je vooraf krijgt.

Iedereen ongeacht ras, geloof of religie moet een monument als dit hebben bezocht want het zorgt er voor dat je beseft dat de gedachte het beter zijn dan of uitsluiten van “anderen” tot rampzalige gevolgen kan leiden. Het ligt nu nog steeds op de loer. De teksten op de plaquettes gelden helaas nog steeds voor onze huidige tijd. (Zie ook de tekst van Bertolt Brecht)

Der sich nicht ergeben hat, Ist erschlagen worden. Der erschlagen wurde hat sich nicht ergeben.
Der sich nicht ergeben hat, Ist erschlagen worden. Der erschlagen wurde hat sich nicht ergeben. Bertold Brecht

 

plaquette homosexuelen Mauthausen
plaquette homosexuelen Mauthausen

Vrijheid
Het lijkt of “we” nog steeds niet hebben geleerd uit deze verschrikkelijke tijd en niet goed beseffen dat het leven in Vrijheid het hoogste goed is wat een mens kan bezitten.

Vrijheid concentratiekamp Mauthausen

Schoolreisjes
Middelbare scholieren gaan tegenwoordig met hun dure schoolreisjes naar verre oorden. Een combinatie van een bezoek aan een monument zoals Mauthausen zou het educatieve element van een “schoolreisje”  kunnen verhogen en het besef kunnen geven wat het betekent om in vrijheid te mogen leren en op te groeien.

Vind hier meer gedetailleerde informatie over het concentratiekamp Mauthausen.

 

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *