Veteranenteken

Libanon Unifil Dutchbat 1983

Libanon Unifil Dutchbat 1983

Sinds jaren deed Nederland weer mee aan een VN actie. Voor mij was de keuze indertijd als diensplichtige in de begin jaren tachtig dan ook snel gemaakt. Er was een keuze uit, zo dicht mogelijk bij huis worden gelegerd, naar Duitsland (met zijn aantrekkelijke taxvrije artikelen) of naar Libanon. Het avontuur naar het verre buitenland trok me het meest.

Jan Ketting Olivier

Wat ook sterk meespeelde in mijn keuze was dat ik al van jongs af was geïnspireerd door de verhalen rond mijn oom Johan Frans Ketting Olivier die helaas in dienst van de VN tijdens de Korea-oorlog is gesneuveld. Ook wel de vergeten oorlog genoemd.

Jan Ketting Olivier
Jan Ketting Olivier

Hij is benoemd tot Ridder der 4de klasse in de Militaire Willemsorde, de hoogste Nederlandse dapperheidonderscheiding. Op 24 juni 1992 werd er in Soesterberg een kazerne naar hem vernoemd: De Soldaat Ketting Olivier Kazerne , Oorlogsgravenstichting en meer info.

Libanon Unifil Dutchbat 82-83
Na een voorbereiding in de weilanden en sloten rondom Assen en een paar Duitse bossen ging ik met de Charlie Cie (29-09-82 tot 26-01-83) mee naar Libanon. Hier ging ook een gitaar mee in mijn plunjezak. In het veteranenblad Checkpoint stond een artikel over wat muziek betekende als je ver van huis was. Lees  Libanon muziek .

Andrew David met Michael Robinson
Andrew David met Michael Robinson Charlie Cie Libanon

Halverwege de missie kwam ik mijn stapmaatje Willem Wittenrood (Veenendaal) in Harris tegen. Een rare gewaarwording als je elkaar een paar maanden niet hebt gezien. Het was bij een winkeltje waar je een soort pannekoeken gevuld met gesmolten smeerkaas kon kopen.

Afscheid Libanon in Assen met Victor van Zijl, Ernst IJssel de Schepper, Willem Wittenrood, Andrew David, Ernest David en Randolph van der Kuij
Afscheid Libanon Assen Victor van Zijl, Ernst IJssel de Schepper, Willem Witterood, Andrew David, Ernest David en Randolph van der Kuij

Veteranendag 2018 in Arnhem
Lees hier meer over de veteranendag georganiseerd door de gemeente  Arnhem met gastheer burgemeester  Ahmed Marcouch

Een reactie of aanvulling op deze blog is altijd welkom.

5 thoughts on “Libanon Unifil Dutchbat 1983”

  1. Beste Alex, Dank voor je bericht. De gehele Michael Robinson site is niet meer in lucht. Misschien dat iemand nog een alternatieve site heeft met de foto’s.
    Groet, Andrew

  2. Dag Earl, Dank voor je correctie. Alleen in de familie hadden we het over oom Jan. Ik maak de aanvulling Johan Frans Ketting Olivier.
    En van welk familielid ben jij? Groet, Andrew

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *